Vatten eller kontinentalplattor
En tanke inför helgen.
Naturen är oftast en bra förebild. Den ger oss olika sätt att vara motståndskraftiga och hantera förändring. Vissa strukturer är robusta och vissa är följsamma.
Kontinentalplattor är robusta och vattendrag är följsamma. Jorden består av ett antal kontinentalplattor. Dessa utsätts för krafter hela tiden. Men bara lite, lite. Vissa rör sig mot varandra och allt eftersom de rör sig skapas större och större spänningar. När spänningen till slut blir tillräckligt stor rör sig hela plattan och vi får t ex en jordbävning.
Vattendrag å andra sidan, anpassar sig direkt till små och stora förändringar i sin omgivning. Om jag plockar upp en sten så fyller vattnet direkt ut den platsen där stenen låg. På samma sätt om jag slänger ner en sten i vattnet. Vattnet ger stenen direkt precis så mycket plats den behöver.
Kontinentalplattorna, precis som vattnet, känner av förändringar men försöker behålla sitt utgångsläge så länge det går. De flyttar inte innan något brister. Vattnet anpassar sig istället direkt.
Allt har sin tid, men jag tror att fler borde tänka vattendrag.