Hur kan du förbereda dig för en kris?
Jag har en tendens att underskatta vissa risker. De flesta av oss riskerar, av någon anledning, att upprepa vissa felbedömningar.
Min utmaning är att tidigt ställa om från att det ”inte är någon fara” till krisläge de få gånger som det är allvar. Den Corona-pandemin som vi nu ser är ett bra exempel på att min förberedelse gick både bra och dåligt. Jag var väl förberedd när det gäller börsnedgången men att det tog lite för lång tid för mig att ställa om privat.
De gånger jag lyckas göra omställningen har jag tidigt gjort två saker när det inträffar en händelse som kan påverka mig eller min omgivning. Kanske kan det även vara till hjälp för dig att använda denna enkla modell:
Kort tänkt igenom hur tre olika scenarior ser ut ( ett bra, ett ok och ett dåligt)
Bestämma något som indikerar att det bra scenariot inte längre är troligt
1. Scenarion
Riktigt bra krishantering kräver att du är rejält förberedd och har tränat på hur du ska agera. Det finns en anledning till att militär, brandförsvaret, sjukhus mfl tränar på krislägen. Om du behöver stanna upp och tänka och försöka analysera situationen så agerar du ofta för långsamt. Å andra sidan, om du inte har övat så kommer du att begå massor av misstag, i onödan, som försämrar ett redan svårt läge.
(Filmklipp med Dr Michael Ryan från WHO- om värde av att vara förberedd och agera snabbt.)
På ett privat plan kan det ibland vara svårt att öva krishantering (även om det är klokt att t ex öva hur man ska agera vid en brand i hemmet med sin familj). Det näst bästa, för mig, har varit att mentalt gå igenom de olika scenariorna. Det ger en beredskap som gör det lättare att ta svåra beslut snabbt när det behövs, både privat och i arbetet.
(En länk med kloka tips från Magnus Kull för hur du kan att hantera en kris)
2. Bestämma indikatorer
När jag väl tänkt igenom de tre olika scenariorna så etablerar jag några nyckeltal eller indikatorer som tidigt ska signalera att det bra scenariot inte kommer falla ut. I Corona-fallet kunde det t ex ha varit att enstaka smittade fall rapporterats utanför Kina och Hongkong. Eller definitivt när smittan var utbredd i Europa. Som den blev i norra Italien.
Denna process fungerar bra för mig. Om du istället har en benägenhet att utgå ifrån det värsta ska du förmodligen ändra dina indikatorer till att ”varna” om det verkar bli bättre än du befarat. Det är samtidigt viktigt att inte ställa om till kris i onödan då det tar en massa energi och vi vet alla hur det gick för fåraherden som ropade ”vargen kommer
Oavsett hur vår läggning är så är det klokt att hålla flera scenarior öppna längre än man tror. I en kris saknas ofta information eller så är den information som sprids missvisande vilket gör att dina indikatorer kanske visar fel.
Vid en kris är det ofta olämpligt att ”tänka positivt”. Det riskerar att påverka dina beslut, ditt omdöme och din sinnesstämning, inte minst om förhoppningarna inte infrias. Bättre då att använda dig av det som Jim Collins kallar ”the Stockdale paradox” Den går ut på att vi behöver bestämma oss för att vi kommer att komma starka ur detta, oavsett hur jobbigt det kommer att bli.
Om vi agerar klokt och har lite tur blir det kanske enklare än vi trodde. .